På Bergen Ølfestival får du ikke bare påfyll i glasset, du får også ølfaglig påfyll.
Det skjer på Programscenen i Bakgården, like utenfor Hallen der bryggeriene er, og der det er sitteplasser, matboder og kort vei.
Sermonimester og konfransier er Lasse Lukacs - ølskribent og ølekspert og talefør østlending.
Mange bryggerier tar med seg nye øl og synes det er stas å ha premiere på Bergen Ølfestival.
Flere av dem møter du på programscenen under overskriften Spesiallanseringer.
Her får du smake på ølet for første gang, og bryggeriene er til stede og gir deg bakgrunn og historie.
Programscenen finner du i Bakgården: se festivalkart
LØRDAG - i Bakgården
14:30 Spesial: Tapp & Kork Wild Framboise
15:10 Spesial: Lervig Oak Aged Pilsner
15:30 Spesial: Mjøderiet Barrel Blend 1
16:00 Program:
POST-PANDEMI OG DYRTID
Også håndverksølbransjen har merket det, og mange har måttet kaste inn håndkle. Men noen har trosset oddsene og startet nye bryggerier. Vi presenterer en håndfull av dem, i samtale med Lasse Lukacs.
16:30 NY! Spesial: Monkeybrew Oak Loft: Firurnace
17:00 Program:
ØLTRENDER OG FREMTIDENS ØL - Del 1
Vi tar pulsen på ølbransjen! Tema: Lav alkohol og alkoholfritt (NoLo) og alternativer til øl. Tommy Holen Helland (Gulating, Ølportalen) og representanter fra Hansa Borg og Oslo Lettølsbryggeri i samtale med Lasse Lukacs.
17:30 Program:
ØLTRENDER OG FREMTIDENS ØL - Del 2
Er NEIPA død? Er Rauchbier hipt? Er Vienna Lager godt?
Tommy Holen Helland (Gulating, Ølportalen), Tina Trengereid Bertelsen (7Fjell Bryggeri) og Sindre Seljeskog Østebø (Lucky Bergen, Edle Dråper) i samtale med Lasse Lukacs.
PROGRAM
& SPESIALLANSERINGER
FREDAG - i Bakgården
14:50 Spesial: Nøgne Ø Splice the Mainbrace
15:10 Spesial: Ølsmia Livets Vann Akevitt BA Edition
15:30 Spesial: 7Fjell Handwerk
16:00 Program:
PREMIERE PÅ ÅRETS FESTIVALØL
Årets BØLL: brygget av Tøsse Brygghus i samarbeid med Bergen Ølfestival. Smak på ølet, bli kjent med folkene og historien bak ølet! Med gründer Per Helge Svensson og bryggerene Andreas Elvik Litland og Kjetil Jikun, i samtale med Lasse Lukacs.
16:30 Spesial: Tapp & Kork Great Rocks of Fire
16:50 Spesial: Mjøderiet Svartbjørn
17:10 Spesial: Lervig Foeder Framboise
17:30 Program:
DAMER OG ØL
Ølbrygging har vært damers domene siden historiens grålysning. De siste årene har konseptet «Damer & Øl» tatt landet med storm og bidratt til at kvinneandelen av ølinterresserte har økt betraktelig. Hege Ramseng, som er kommunikasjonssjef i Bryggeri- og Drikkevareforeningen og er en av drivkreftene bak, i samtale med Lasse Lukacs.
18:00 Program/Debatt:
STERKØLSALG: BLIR REGJERINGEN INSPIRERT AV SVERIGE?
Hans Inge Myrvold (Stortingsrep. for Senterpartiet, Hordaland) Alfred Bjørlo (Stortingsrep. for Venstre, Sogn og Fjordane) Espen Lothe, Kinn bryggeri
Ordstyrer: Erlend Vagnild Fuglum, Bryggeri- og drikkevareforeningen
Mange av bryggeriene på vestlandet er opptatt av spørsmålet om de skal få selge noe av sitt egenproduserte sterkøl direkte til forbrukere fra eget utsalg på bryggeriet. Regjeringen sa i Hurdalsplattformen at de vil "Tilrettelegge for gårdssalg av lokalprodusert alkoholholdig drikke." Landbruks- og matdepartementet har jobbet med saken, foreløpig uten synlig resultat. Finland innførte i 2018 en ordning der små og mellomstore bryggerier kan selge sterkøl direkte fra bryggeriet. Etter at norske siderprodusenter for ti år siden fikk lov til å selge sine varer fra egne utsalg, har vi sett en liten eksplosjon av antallet produsenter og en profesjonalisering av håndverksiderbransjen. Nylig annonserte den svenske regjeringen at den vil åpne for "gårdssalg" av egenprodusert alkohol, der bryggerier, destillerier og vinprodusenter skal kunne selge en begrenset mengde drikke til de som besøker produksjonsstedet. Hvorfor er dette spørsmålet så viktig for bryggeriene? Kan en lovendring bety noe for lokalsamfunnene rundt? Hvordan spiller helsepolitikken inn? …og ikke minst spørsmålet alle i næringen stiller seg: Vil regjeringen innen stortingsvalget neste år faktisk levere på løftet fra regjeringsplattformen – kanskje inspirert av svenskene? Vi inviterer til en god politisk samtale med folkevalgte som brenner for saken.
18:45 Program/Utdanning:
HØGSKULEN PÅ VESTLANDET: Kurs i ølbrygging
Denne høsten starter Høgskulen på Vestlandet opp et halvtårskurs i ølbrygging på bachelor nivå. Har du en ølbrygger i magen eller er du nysgjerrig på å lære mer? Søknadsfrist 20. september!
Avdelingsingeniør Jone Totland og Jarle Diesen fra Høgskulen i samtale med Lasse Lukacs.